Az oregánó olaj és az izomfájdalom

Időről-időre mindannyian megtapasztaljuk az izomfájdalmak egy-egy típusát. A Myalgia vagy izomfájdalom az enyhétől az igen intenzívig terjedhet, általában csak néhány napig tart, de sokszor hónapokig is sajoghat bizonyos testrészünk. Az izomfájdalom a test bármelyik izmában jelentkezhet és legjobb kezelési módja a pihenés, a jegelés és a gyulladáscsökkentés együttes alkalmazása lehet. Sokan alternatív megoldásokat keresnek az izomfájdalom csökkentésére. Nekik az oregánóolaj jelenti a megoldást.
 

oreganoolaj

Az oregánó

A menta család eme tagját elég sokszor felleljük a görög, spanyol, olasz és török ételekben. Ugyanakkor nemcsak ételeinket ízesítheti meg, hanem gyógyászati célokra is kiválóan használható. Gyarkan használják a légzőszervi megbetegedések kezelésére, de helyileg is igen hatásos a fájdalmak - beleértve a reumás ízületi gyulladásokat és a különböző izomfájdalmakat - enyhítésében is. Az oregánó elsődleges hatóanyaga a karvakrol, de ezenfelül nagy koncentrációban tartalmaz timolt, urzolsavat és rozmaringsavat, valamint myrcenét és gamma-terpinént. Ezek közül a rozmaringsav, a timol és a karvkakrol képes a leghatékonyabban enyhíteni a fájdalmakat.
 

Orvosi tulajdonságai

A karvakrpl és a timol kiváló antibakteriális és gombaellenes tuléajdonságokkal bírnak. A 2008-as Current Pharmaceutical Design címűfolyoiratban megjelent cikk szerint az oregánóolaj gyulladáscsökkentő, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatással is bír. A karvakrol gyulladáscsökkentő hatása azért olyan erős, mert gátolja a COX-2 inhibitorok aktivitását, amik egyébként gyakran okoznak krónikus fájdalommal járó rendellenességeket.


Oregano és izomfájdalom

2011-től egyre több kutatást végeztek az oregánó olaj izomfájdalomra gyakorolt hatását vizsgálandó. A kutatások középpontjában az oregánó hatóanyagainkat hatásosságát vizsgálták leginkább. A timolrólé és a p-ciménről kiderült, hogy mindkét hatóanyag igen erősen képes enyhíteni a gyulladásokat. Éppen ezért az izomba dörzsölve képes csökkenteni a szúró, égető és zsibbasztó fájdalmakat.

Oregano tartalmú készítmények

Bálint cseppek oreganóolaj 50 ml

Bálint cseppek oreganó olaj 50 ml

A készítmény több mint 70%-ban telítetlen zsísavat, ami részben omega-6 zsírsav, ill. egyszeresen telítetlen zsírsavból olajsavat tartalmaz.

Ár: 2890 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!