Reuma és ekcéma

Az oregánó egy olyan virágos gyógynövény, mely mára már Európában is igen elterjedt, az olasz konyha kedvelt fűszere, viszont gyógynövényként is kiválóan hasznosítható. Az oregánó csípős aromája miatt sokat úgy váli, hogy igen előnyösen használható a megfázás, az influenza, a gyomor-és bélrendszeri rendellenességek és a köhögés kezelésére. Az oregánóolaj izomba dörzsölve felmelegíti azt, így a helyi izomfájdalmak is könnyedén enyhíthetőek ezzel az anyaggasl. Az oregánóolaj használata teljesen biztonságos, azonban túl nagy dózisban adagolva hányingert, hányást vagy az arra érzékenyeknél (bazsalikomra, levendulára allergiásak esetében) allergiás reakciókat válthat ki. Fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt el kezdjük rendszeresen alkalmazni ezt a szert.

Az oregánó olaj

Az oregánó vagy más néven az Origanum vulgare fűszer és gyógynövény. Timolt, karvakrolt és rozmaringsavat tartalmaz, melyek antioxidáns, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Az oregánó olaj ezenfelül hatékonyan erősíti az immunrendszert, valamint képes leküzdeni a fertőzéseket és a gyulladásokat.

oreganoolaj

Az oregánó olaj hatékonysága

Az oregánóolaj kiváló antioxidáns, képes kiirtani a testünkből a parazitákat és megakadályozni, hogy az élesztőgombák, így a Candida albicans túlszaporodjanak a szervezetünkben. Az oregánóolaj kiváló gyulladáscsökkentő hatásokkal bír, így nagyszerűen kezelhető vele az arthritis is. A Tufts Medical Center szerint elég kutatás támasztja már alá ezeket az állításokat, így nyugodtan használhatjuk ezt az olajat a különböző betegségek gyógyítására.
 

Helyi alkalmazása

Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak és melegítő hatásának köszönhetően az oregánóolaj kiválóan alkalmazható a helyi fájdalmak enyhítésére és az ízületi panaszok orvoslására. A Hedd Wyn Essentials azt javasolja, hogy egy csepp oregánóolajat 3-5 csepp olívaolajjal érdemes hígítani, máskülönben bőrirritációt okozhat. Az olívaolaj vagy más hordozóolaj megvédi az érzékeny bőrt az oregánóolaj magas koncentrációjától, viszont ez utóbbi is hatékonyan képes kifejteni jótékony hatását. Az oregánóolajat felhasználhatjuk a bőrpuhító krémekhez, mivel gyorsan beszívódik a bőrbe és ott is előnyösen hat. Szem körül és nyílt bőrfelületeken ne használjuk.
 

Oregánó kiegészítők szedése

Az oregánóolajat tabletták formájában is beszedhetjük, így is alkalmazható gyulladáscsökkentő tulajdonsága. Gyógyító tulajdonságai igen erősek, így ha csepp formájában szedjük, akkor abból 1-2-őt érdemes feloldani egy pohár gyümölcslében, egy teáskanál mézben vagy juharszirupban, hogy ne okozzon irritációt. Előnyét már napi 2-4 csepp esetében is megtapasztalhatjuk. Tablettaként szedve viszont semmilyen irritációt nem vált ki.

Az ekcéma vagy atópiás dermatitisz egy olyan allergiás bőrbetegség, aminek jellemző tünetei a bőrgyulladás, a bőrpír és a viszketés. Az ekcémát gyakran élelmiszerallergia váltja ki vagy már környezeti allergia, különböző fertőzések és a Staphylococcus aureus nevű baktérium. Ha már diagnosztizálták nálunk az ekcémát, akkor érdemes megfontolni az oregánó olaj használatát, mert ezzel gyorsan enyhíthetjük a problémát.
 

Az oregánó olaj és az ekcéma

Az oregánóolaj több szempontból is hasznos az ekcéma eltüntetésére. Az ekcéma az immunrendszer egyensúlyhiányát jelzi, az oregánóolaj pedig nagyszerűen képes ezt erősíteni. Az ekcéma hatására a bőrön egy gyulladt, duzzadt felület keletkezik, amit az oregánóolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően gyorsan lehet orvosolni. Ezenfelül az ekcéma általában egy bakteriális fertőzés szövődménye, így az oregánóolaj erős antibakteriális tulajdonságai is kihasználhatóak. Az oregánóolaj hatására a Staphylococcous aureus baktériumis visszaszorul, aminek hatására az ekcéma is elmúlik.
 

Biztonság

Az oregánóolaj használata teljesen biztonságos, ha azt megfelelően adagoljuk és hígítjuk. Fontos, hogy mindig kövessük a használati utasításokat, mert a különböző márkák eltérő százalékban tartalmazzák a kivonatot. Ha az oregánóolaj aránya nagyobb, mint 0,5%, akkor irritálhatja a bőrt. Az érzékenyeknél allergiás bőrreakciót is kiválthat.

Oregano tartalmú készítmények

Bálint cseppek oreganóolaj 50 ml

Bálint cseppek oreganó olaj 50 ml

A készítmény több mint 70%-ban telítetlen zsísavat, ami részben omega-6 zsírsav, ill. egyszeresen telítetlen zsírsavból olajsavat tartalmaz.

Ár: 2890 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!